Kulturterroristerna

Vi gratulerar Jeff Beck på 77-årsdagen!

Jeff Beck föddes den 24:e juni 1944 i London. Han kom in i The Yardbirds efter Clapton och var en del av bandet under 1965–1966. Han medverkade på tre studioalbum: For Your LoveHaving a Rave Up och Roger the Engineer.

Efter The Yardbirds startade Jeff Beck ett eget band, The Beck Group. Beck var förstås gitarrist och vid sin sida hade han bland annat Rod Stewart på sång och Ron Wood på bas. Den första skivan hette Truth och släpptes 1968. The Beck Group hann sammanlagt med att spela in fyra album på fem år.

Efter The Beck Group började Becks solobana, vilken efter över tio album och mängder framträdanden fortfarande pågår. I många av fallen är musiken instrumentell. Bland de som brukar nämnas främst av albumen är Blow by Blow (1975) och Wired (1976). En klassiker är Live At The Hollywood Bowl

Jeff Beck, som blev invald i Rock ’n’ Roll Hall of Fame. Den senaste utgivningen var med soloalbumet Emotion & Commotion år 2010. Han har under karriären rört sig mellan massor av stilar, allt från blues till techno. Beck är känd för sin experimentella spelstil utan plektrum, ”svajarms-bendning” så att Mark Knopfler ligger sömnlös, vridningar på gitarrens tonkontroller och skifta pickup-läge är mer regel än undantag.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: