Kulturterroristerna

Suggestiv och mångbottnad Sandra Mujinga

Tre meter höga väktare i hoodies och ett svävande hologram i ett mörklagt rum. Kamouflage, kroppslig närvaro och övervakning är huvudteman hos den kongolesisk-norska konstnären Sandra Mujinga som nu är aktuell med sin första separatutställning på museum i Sverige. Den 10 juli 2021 öppnar presentationen på Göteborgs konstmuseum.

– Vi är väldigt glada över denna möjlighet att producera Sandra Mujingas första separatutställning på ett svenskt museum. Ett imponerande verk av Mujinga finns redan i samlingen på Göteborgs konstmuseum och publiken får nu möta ett suggestivt och mångbottnat konstnärskap som kretsar kring synlighet, makt, miljö och överlevnad, säger musiechef Patrik Steorn.

Sandra Mujinga arbetar i en mängd olika sammanhang och roller, bland annat online, med fotografisk och rörlig bild, musik, installationer och skulptur.

– Det har varit en spännande process att i nära samarbete med konstnären ta fram denna utställning som rymmer två av hennes mest betydelsefulla, storskaliga och starka verk, berättar Johan Sjöström, ansvarig curator för utställningen.

Skulpturgruppen Libwá, Mókó och Nkámá (2019) är ett av museets senaste nyförvärv och visas nu publikt för första gången i Göteborg efter att ha varit utställt internationellt. Verket består av tre högresta gestalter, klädda i kåpor av mörkblå denim. De framstår som ansiktslösa väktare med oklara avsikter, kanske orakel, milismän eller hackers. På sina håll spricker dräkterna upp i röda sårliknande öppningar och väcker tankar kring skydd, våld och säkerhet. De nästan tre meter höga figurerna, vars kroppsdelar liknar tentakler eller fenor, ställer också frågor om människan som alltings mått och barriärerna mellan teknologi, djur och mänsklig närvaro.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: