Kulturterroristerna

Ny symbol för demokrati utsedd

De senaste åren har de symboler som används för att sprida antidemokratiska budskap ökat i antal och delvis ändrat form. Idag sprids hat och rasism bland annat i form av memes, bokstavsförkortningar, klotter och stickers. Många av symbolerna möter oss dagligen och är välkända för gemene man. Men det har inte funnits någon symbol för demokrati. Fram till nu.

Stiftelsen Expos vision är att skapa en levande demokrati där rasistiska idéer och organisationer saknar inflytande. Under våren har Expo anordnat en öppen tävling för att ta fram en ny universell symbol för demokratin. Över hundra bidrag har skickats in och efter ha bedömts av en namnkunnig jury är vinnaren nu utsedd. Demokratiminister Amanda Lind presenterade i en ceremoni på Moderna Museet i Stockholm idag den vinnande symbolen. Bakom den står Rebecka Wijk Fagerberg, Göteborg, som med sin symbol tog hem såväl förstapriset som vinstsumman om 15 000 kronor.

– I mitt förslag symboliseras demokratin av ett klot placerat i en glasmonter. Klotet, eller cirkeln, representerar demokratins grundläggande värderingar och väggarna utgör ramarna som upprätthåller systemet. Glasmontern står för transparens och yttrandefrihet och symboliserar vikten av att värna om demokratin och skydda den mot angrepp, förklarar Rebecka Wijk Fagerberg.

Juryns motivering lyder:

”En grafiskt stark symbol, neutral och karaktäristisk på samma gång. Symbolen, som är enkel att återskapa, kan upplevas som både två- och tredimensionell. Vi ser en direktkoppling till jorden och det gemensamma som behöver skydd runtom. Finessfullt säger den så mycket i sin enkelhet.”

Vinnaren har utsetts av en jury bestående av:

Henrik Klackenberg – statsheraldiker

Ida Wessel – designer

Emma Dominguez – konstnär

Steffi Aluoch – illustratör och konstnär

Victor Press – medgrundare Acne

Agnes Florin – Expo

För att sprida symbolen ytterligare kommer det gå att köpa pins, tygväskor och liknande på  expo.se.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: