Kulturterroristerna

SVT Kulturnyheterna rapporterar att auktionshus och gallerier sålt konst signerad påhittade konstnärer

SVT Kulturnyheterna rapporterar i dag att auktionshus och gallerier har sålt konst av två påhittade konstnärer till ett samlat värde av över 10 miljoner kronor. Bukowskis har sålt 96 av de aktuella verken till ett samlat värde av 207 675 kronor. 

– Det här är ett allvarligt bedrägeri, där någon hittat på identiteter för två konstnärer som inte finns och sedan skapat konst signerad de falska identiteterna. Sådant här ska inte få förekomma och vi är nu i dialog med polisen, säger Sara Bourke, pressansvarig på Bukowskis.

SVT Kulturnyheterna rapporterar att auktionshus och gallerier har sålt konst signerad de påhittade konstnärerna Tom Moore och Alexander Vasilenko till ett samlat värde av över tio miljoner kronor.

Bukowskis har på sina onlineauktioner sålt 96 av de aktuella verken. Det handlar om 49 litografier signerade Tom Moore till ett totalt belopp av 85 987 kronor och 47 litografier signerade Alexander Vasilenko till ett totalt belopp av 121 688 kronor. Priset per verk har varit mellan 300 och 7 500 kronor. Samtliga verk såldes under perioden mars 2009 till januari 2018.

– När Bukowskis säljer konst går vi i god för verkets äkthet och i detta fall brast vi i våra rutiner. Vår kontroll gjordes utifrån förstahandsmarknadens information om de aktuella verken och det var inte tillräckligt. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna, säger Sara Bourke.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: