Kulturterroristerna

Rapport från Regina Lunds utställning på KNICAP: Själens punkiga hem

Tidigare målade hon mest hjärtan, änglar och kärlek. Efter en resa till Maldiverna är Regina Lund tillbaka med den minimalistiska kaxigare och mer punkiga utställningen Home.

Regina Lund, 53, blev först känd som skådis, men har genom åren även gett ut mycket egen musik, skrivit poesi och målat en väldig massa tavlor. Dessutom har hon skapat en hel del rubriker och löpsedlar. Framför allt i början av sin karriär och fram till och med 00-talet.

1995 gifte sig Regina till exempel med sig själv, som en manifestation för att inspirera människor till att älska mera. Åtta år senare, 2003, fick hon huvudrollen i den erotiska utbildningsfilmen Kärlekens språk 2000. Samtidigt talade hon oblygt ut i en kvällstidning om att hon åt stora mängder av naturläkemedlet Rosenrot för att få ökad lust privat. Samma år blev det en löpsedel i Expressen på att Regina sagt i en intervju med Nöjesguiden att hon hade talat med den avlidna skådespelerskan Margaretha Krooks ande genom ett medium. Aftonbladet kontrade med att avslöja att den då 35-åriga skådisen hade en relation med en 22-årig kille vid namn Amadeus som hon träffat genom att han varit barnvakt till hennes treårige son. Och året därpå, sommaren 2004, blev många radiolyssnare så upprörda att det blev fullkomligt ramaskri då Regina sommarpratade i P1 och under en timmes tid enbart spelade sin egen musik.

Regina Lund hälsar välkommen!

De senaste tio åren har det varit betydligt lugnare kring Regina, men i mitten av mars skrev Expressen en skandalartikel om att Regina inte hade betalat hyran sedan augusti 2020 och riskerade att vräkas, men trots det hade åkt på lyxsemester till Maldiverna i januari. Även denna gång för att bräcka konkurrenten Aftonbladet för vilka Regina redan hade förklarat om resan till Maldiverna:

Jag hade möjlighet till det och har vänner där. Det var jobb men man får det att se ut som om det är semester för det är så det funkar med Insta. Det kostade mindre än om jag stannat hemma. Jag hade möjlighet att jobba två veckor vid havet, jag kan säga att jag skulle göra det igen utan att blinka. Vad är det för fel att jobba på en vacker plats?

När Expressen frågade henne om hon förstod att det stack i ögonen på folk att hon åkte på lyxsemester fast hon inte kunde betala hyran svarade Regina därför indignerat:

– Varför ska jag redovisa kronologin i mitt liv och hur jag skapar? Vem har rätten att sätta sig över mitt liv? Mitt liv, mina beslut! Jag ger er frihet att ägna er åt era liv och sticker det i era ögon så titta åt annat håll! Sopa rent under egen matta innan ni börjar titta under andras!

Fansen hade dock då redan kommit till Reginas undsättning och startat en insamling för att rädda henne från att bli vräkt. Det lyckades och i samma Expressenartikel sa hon därför:

– Jag är så glad, stolt och tacksam över mina fans och supporters! Jag älskar verkligen allihopa!! Det känns helt fantastiskt att det finns så mycket godhet därute och en stoooor sten har fallit från mitt hjärta.

Med den ekonomiska ordningen återställd har Regina därefter de senaste månaderna fortsatt jobba på som vanligt med sina olika konstnärliga projekt. Den 10 juni öppnade hon utställningen Home med sina senaste konstverk på KNICAP (Källarbyn National and International Art gallery Popup) på Stora Nygatan 31 i Gamla Stan, Stockholm. Den kommer att pågå fram till den 24 juni och Kulturterroristerna var där på öppningen för att titta på Reginas konst och prata med konstnären. Inte om sensationsrubrikerna, utan om något som är viktigt för henne själv: hennes konst.

– Jag kallar utställningen Home för att hemmet är inuti en själv och ens luft, och inne i havet, förklarar Regina efter att ha hälsat välkommen.

Hon går fram till den största tavlan av alla som hänger på väggarna och berättar att hon fått inspiration till den just under vinterns resa till Maldiverna:

”Den här stora tavlan heter Home”

– Den här stora tavlan heter Home och guldägget som ligger i mitten av havet representerar det sista andetaget man tar innan man fridyker. För jag har varit på Maldiverna och lärt mig fridyka, blev inspirerad av fridykningen. Hemmet är havet, för jag har alltid älskat havet. Men när jag dykt scubadiving har jag känt att utrustningen varit lite i vägen mellan mig och havet. I fridykning är det direktkontakt, hudlöst, ingen kondom typ. Haha…

Hon hör sig själv, säger att det var ett dåligt citat och försöker förklara känslan mer ingående:

– Inte för att jag har något emot att dyka med utrustning, men det är en sån enormt cool upplevelse att lära sig andas fritt. Så när man har gjort andningsövningar, andats in och ut, tar man ett stort andetag innan man dyker. Det här guldägget är det där sista guldandetaget man tar innan dyket. På svenska har jag döpt målningen till Vatten över huvudet, för jag tycker att man ska ta sig det, hellre för mycket än för lite. Jag har även en låt på en av mina plattor som heter Less is less. Så more is more tycker jag.

Många av tavlorna är för övrigt citat från Reginas egna låttexter:

Too small har du här, en non-figurativ ängel som nån i salongen tyckte såg ut som ett coctailglas, men man får tolka det hur man vill. Låten är från Everybody´s darling-plattan. I´m not crazy. It´s just world that has gone too small.

Artisten startade sitt egna skivbolag Regina Records för drygt 15 år sedan, har gett ut tio egna album och 25 musikproduktioner sedan dess, STIM-at 175 låtar och skrivit 250 låtar. Många av citat från låttexterna på tavlorna är från den första av plattorna hon gav ut själv, Everybody´s darling vilken kom 2004.

Men det finns också tavlor med bara raka påståenden nedskrivna, som Jag känner mig lurad, Jag känner mig utnyttjad och Jag är osynlig. Kom.

Jag är osynlig. Kom är från en dikt i min diktsamling Förlåt! Nej, jag menar aj och jag har också gjort en låt som heter det. Under pandemin märkte jag att jag började måla och samtidigt få upp väldigt mycket ord, berättar Regina.

Hon går över till en annan av dukarna och fortsätter:

– Då kom också mycket gulligt, rosa och blommigt, glädje, för jag ville på nåt sätt måla in friskheten i det sjuka år som har varit. Då kom även det här: Ni ser inte vad som kommit emot er hela tiden, men det kommer att gå bra. Inte som ni trott, men bättre. Då skrev jag det!

– Då kom också mycket gulligt, rosa och blommigt, glädje, för jag ville på nåt sätt måla in friskheten i det sjuka år som har varit. Då kom även det här: Ni ser inte vad som kommit emot er hela tiden, men det kommer att gå bra. Inte som ni trott, men bättre. Då skrev jag det, och varför gjorde jag det? Det är också en dikt från Förlåt! Nej, jag menar aj-diktsamlingen. Och det blev som en slags kommendering av 2020, att efter det här kommer det bli bättre än förut.

I love the world so much, titeln på en annan tavla, är en låt på en skiva Regina håller på att spela in i skrivande stund som vilken heter I love the world. Hon förklarar:

– Jag försöker reducera mitt eget textflöde, för jag är väldigt textig av mig. Så i den här sjunger jag bara I love the world so much och upprepar den frasen en väldig massa gånger. Det är bara budskapet, då vill jag liksom bara pränta in det. Det är också ett sätt för mig att tillåta mig att vara mer minimalistisk och right to the point. Jag känner att ju äldre man blir, så har man inte tid att hålla på och förklara sig. Det blir mer att man gör för dom som redan förstår. Det blir skarpa budskap och jag vill tillåta mig att vara enkel.

Vid en vinröd tavla utan text stannar hon upp igen:

– Jag kallar den Wine tree. Först var det någon form av menstruationsexplosionskänsla, men det blev till Wine tree. Också för att jag ville göra eget vin förra året, men så blev inte det av på grund av pandemin. Så istället för ett Regina Lund-vin blev det en målning som heter Wine tree, men det är så klart inte för sent att göra ett eget vin. Jag hoppas att det kommer.

”Why do we dream when we can act

– Det är också ett budskap om att agera, att vi ska bli mer aktiva. Säg vad du känner och tänker nu. Vänta inte. Ibland så målar jag bara utan att veta vad som kommer ut, och den här Why do we dream var en sån. Jag gör så att jag bara öppnar upp och målar nånting. Det är kanske som ett budskap till mig själv också, för trots att jag är rätt aktiv kan jag känna att jag vill säga till mig själv: Get shit done! Det handlar kanske också om att vi ofta bara jobbar och jobbar och jobbar, men vi går inte efter vår dröm. Vad är det du drömmer om egentligen? Bara för att det har varit en pandemi så ska du ju inte ge upp att förverkliga dina drömmar så länge du är frisk. Pandemin ska inte få krossa din dröm.

En annan målning med en urtavla på är ett samarbete med Jade Lund, en väninna och att klockan står på sju beror på att sju är Reginas lyckonummer.

Kan du sammanfatta utställningen i en mening?

– Den är själens hem.

Regina förklarar:

– Jag tycker att jag har varit modig som vågat göra det här. Jag har alltid varit så här gullig och puttenuttig med hjärtan, kärlek, änglar och sånt. Men nu har jag blivit mer kaxig: Jag känner mig utnyttjad. Jag känner mig lurad. I want my child back. Jag har fan inte tid att bara lalla runt längre, har blivit lite mer punkig.

Och Regina skiter fullkomligt i allt vad jantelag heter. Hon är inte rädd för att drömma stort och berättar utan att tveka vad hon helst av allt vill göra när pandemin väl är över:

– En internationell filmkarriär. Jag vill göra tio major studio Hollywood productions, superbra filmer med superbra roller. I resten av mitt liv vill jag filma med dom bästa internationellt. Det är mitt mål. Självklart vill jag även fortsätta ge ut mina plattor, jag skulle gärna se att mina låtar placeras i bra filmer och så vill jag vinna Eurovision Song Contest också.

Vi önskar Regina Lund lycka till med både framtida konstverk, musik och filmer. Och för den som vill se mer av hennes konst så har hon en profil på Art Portble. Där finns det även bilder av henne då hon skapar sina verk.

Regina Lund

Kommentera

%d bloggare gillar detta: