Kulturterroristerna

18,6 miljoner i arbetsstipendier till musikkonstnärer

low angle photography of grey and black tunnel overlooking white cloudy and blue sky
Photo by Pixabay on Pexels.com

Konstnärsnämnden delar årligen ut arbetsstipendier till musikkonsten. Vid årets fördelning beviljas 249 ansökningar till ett sammanlagt belopp av 18 600 000 kronor.

Några exempel på de som erhållit femårigt stipendium är musikern/komponisten Rebekka Karijord (Järna), musikern Johan Johansson (Stockholm) och musikern/komponisten Elin Larsson Forkelid(Segeltorp).

Av de som erhållit tvåårigt stipendium kan nämnas musikern/komponisten Sofia Karlsson (Järvsö), sångerskan Romina Rahsepar ”Malake” (Hisings Backa) och dirigenten Christian Karlsen, (Stockholm).

Bland de som beviljats ettårigt stipendium finns till exempel musikern/komponisten Katharina Nuttall (Stockholm), musikproducenten Jonas Rathsman (Göteborg), komponisten Victor Varela, (Göteborg), musikern/komponisten Kajsa Bergsten (Umeå), musikern Jon Fält (Gävle) och musikern/komponisten Ida Meidell Blylod (Malmö).

Arbetsstipendiet ska ge frilansande utövare ökade möjligheter att ägna sig åt och utveckla sitt konstnärskap. Stipendiet kan sökas av yrkesverksamma musiker och komponister.

Vid denna ansökningsomgång har 1185 ansökningar behandlats. 21 procent av ansökningarna beviljades. De flesta arbetsstipendierna, 209 stycken, är ettåriga på 70 000 kr. Konstnärsnämnden fördelade också 30 stycken tvååriga och 10 femåriga arbetsstipendier på 100 000 kr per år.

Av ansökningsomgången framgår att de professionella musikerna och komponisterna huvudsakligen är bosatta i storstad. Sammanlagt bor 74 procent av de sökande i storstadsområdena Göteborg, Malmö eller Stockholm.

Den geografiska spridningen av beviljade stipendier fördelar sig enligt följande:

Blekinge (1), Dalarna (3), Gotland (2), Gävleborg (9), Halland (2), Jämtland (0), Jönköping (1), Kalmar (0), Kronoberg (1), Norrbotten (2), Skåne (30), Stockholm (133), Södermanland (3), Uppsala (4), Värmland (2), Västerbotten (5), Västernorrland (1), Västmanland (0), Västra Götaland (45), Örebro (1), Östergötland (2), Utlandet (2)

Kommentera

%d bloggare gillar detta: