Kulturterroristerna

​”Crazy cat ladies” på Arbetets museum

Pressbilder till utställningen Katt People på Arbetets Museum 2020. Fotograf Julia Lindemalm.

Älskad familjemedlem och ratad sommarkatt. Helig och hemlös. I ”Katt People” skildrar Julia Lindemalm vår motsägelsefulla relation till katten. Den 7 juni gästar hon Arbetets museum för att berätta mer om utställningen.

Fotograf Julia Lindemalm har länge undersökt människans relation till djur. Hon har skildrat djurparker i Europa och USA och bland annat fotograferat Joe Exotic, i dag mer känd som ”Tiger King”.

I ”Katt People” sätter Lindemalm i stället fokus på tamkatter och människorna som älskar dem. Människor som har vigt sina liv åt katter. De kallas ibland ”crazy cat ladies”, inte utan förakt.

Men det finns inget crazy i att älska djur, säger Julia Lindemalm.

Julia Lindemalm är fotograf, baserad i Malmö där hon arbetar regelbundet för magasin och dagstidningar. Hon är utbildad vid Mittuniversitet och Danmarks journalisthögskola och har utöver fotografi läst kritiska djurstudier på Lunds universitet. I sitt konstnärskap utforskar hon människans relation till djur. Hennes första fotobok ”Katt People”, gavs ut 2017 och året efter kom ”Zoo World”, om fenomenet djurparker. Hennes bilder har vistats på gallerier och museer runt om i Sverige. För sitt arbete tilldelades hon det första Lars Tunbjörk-priset 2016. Hon har även fått författarfondens arbetsstipendium för sina två böcker, vunnit pris i Årets Bild och blivit nominerad till World Press Photos Joop Swart Masterclass.

Kattens status är både hög och låg, från stylad utställningskatt till övergiven sommarkatt. Vår samexistens är minst sagt komplicerad. Kanske är det därför vårt vildaste tamdjur väcker så starka känslor?

Jättekul att äntligen kunna visa Katt People hos oss. Katter är spännande kompanjoner. Är det vi som äger dem eller tvärtom? Under pandemin har de gett sällskap åt många, men katterna kanske mest har undrat varför de inte får vara i fred längre, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Utställningen Katt People visas 4 maj till 14 augusti på Arbetets museum.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: