Kulturterroristerna

Vinnarna av Kulturpriset och Millencolin Music Prize är …

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne och Millencolin Music Prize delades ut under fredagseftermiddagen till två personer vars engagemang i sin musikaliska utövning har lett till framgångar utanför Örebro kommuns gränser. Priset delades ut på Spelgården i Wadköping av Kulturnämndens ordförande Lennart Bondeson, medlemmar från Millencolin och förvaltningschefen för Kultur och fritid Anna Nordlund.

2020 års Kulturpris till Hjalmar Bergmans minne tilldelas Björn Johansson.

Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill juryn uppmärksamma Björns hängivna arbete och engagemang. Han har varit en drivande eldsjäl för musik- och körupplevelser för flera generationer av stadens unga.

Motivering
Björns passion för musiken har gjort avtryck i Örebros musikliv, inte minst genom sitt engagemang i uppbyggnaden av det estetiska programmet på Risbergska skolan. Han skapade även Risbergska skolans vokalensemble som fortfarande är aktiv under namnet Karolinskas kammarkör som har vunnit internationell uppmärksamhet genom åren. Kören har vunnit priser bland annat på Rhodos 2002, i Helsingborg 2004, Venedig 2009 och i Bad Ischl 2016. Kören som ständigt förnyas med nya elever varje år har lyckats hålla en konsekvent god kvalitet genom åren.

Med sitt hängivna arbete och engagemang har Björn varit en drivande eldsjäl för musik- och körupplevelser för flera generationer av stadens unga. Han har betytt mycket för de ungdomar som han har arbetat med genom åren i deras fortsatta musicerande. Björn Johansson tilldelas Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne för sina värdefulla insatser under lång tid i Örebros musikliv.

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne
Priset delas ut till en eller flera personer som gjort sig särskilt förtjänta genom framstående insatser inom litteratur, konst, musik och teater eller inom andra delar av kulturområdet och som genom sin bosättning, sin verksamhet eller på annat sätt kan anses äga samhörighet med kommunen.

Kulturnämnden utser pristagare en gång per år. Örebro kommuns kulturpris till Hjalmar Bergmans minne delas ut i två kategorier:

  • Kulturpriset för personen som gjort värdefulla insatser under lång tid.
  • Kulturpriset för personen som står i början av sin konstnärliga bana.

Juryn
Juryn består av Kulturnämndens presidium och representanter från Kultur- och fritidsförvaltningen, Örebro kommun.

2020 års Millencolin Music Prize tilldelas Hanna Järver.

Hanna är född och uppvuxen i Örebro, detta är något som har präglat hennes låttexter där man kan hitta flera referenser till den tidigare hemstaden. Hennes egenproducerade musik har sedan debuten hyllats av svensk press och resulterat i ett flertal P3-Guld nomineringar, nu senast för albumet “Tusen täta lögner in” som släpptes 2020.

Motivering
Hanna har sedan sin debut gått från klarhet till klarhet med sina träffsäkra texter och egenproducerade musik. Hon har släppt två album och en EP som hyllats av musikkritiker och lyssnarna. Hanna som är född och uppvuxen i Örebro har genom sin musik satt staden på kartan, inte minst med sin EP “Närke”. Med en P3-Guld nominering i kategorin Året Pop för sitt senaste album ”Tusen täta lögner in” visar Hanna att hon hör hemma bland de främsta på den svenska musikscenen.

Millencolin Music Prize
Priset är ett årligt musikpris som instiftades 2006 av Örebro kommun. Millencolin Music Prize ska uppmärksamma och uppmuntra duktiga, engagerade och framgångsrika personer eller grupper inom musikbranschen som har Örebroanknytning.

Prisformuleringen ska ha sin grund i att ”belöna och uppmärksamma person eller grupp med Örebro-anknytning inom musikbranschen som visat stort och förtjänstfullt engagemang i sin utövning, nått visst mått av framgång samt bidragit till att staden Örebro hamnat i rampljuset”.

Jury
Juryn består av Millencolin och en representant från Kultur- och fritidsförvaltningen, Örebro kommun.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: